subota, 3. listopada 2015.

Učka i Ćićarija u tri dana

Još jedan veliki planinarski pohod kutinskih "planinoraca" ostvaren je od 28. do 30. rujna 2015. godine. Nakon dva mjeseca planiranja utvrdili smo rutu od Kutine do Rijeke preko Siska i Petrinje, pa starom riječkom cestom) do Poklona. Na put nas je krenulo osmero u dva automobila.


Prijevoj koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju zove se Poklon (922 m), a ime je dobio iz čina pučke pobožnosti. Naime, još prije izgradnje istarske željeznice 1876. godine, vjernici iz Istre koji su hodočastili trsatsko svetište Djevice Marije u Rijeci, stoljećima su putovali upravo preko ovog prijevoja. Kada bi došli do Poklona, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, redovito bi se poklonili zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe. U spomen tom činu na vidikovcu je postavljen križ.
Nekoliko godina nakon izgradnje željeznice, u ljeto 1887. godine, na Poklonu su zaljubljenici u prirodu okupljeni u“Oesterreichische Touristen Club” izgradili prvu planinarsku kuću na Učki koju su posvetili kraljevni Stefaniji, supruzi Njegovog Carskog i Kraljevskog Veličanstva kraljevića Rudolfa, kćerci belgijskog kralja Leopolda II.  




"Zasukali" smo štapove za hodanje i krenuli prema vrhu istarskog poluotoka - Vojak na 1401 metar nad morem. Nakon više od sata hoda popeli smo na kulu koja je izgrađena 1911. godine i s koje se pruža atraktivan pogled. Doživljaj je kvarila jaka bura i bilo je hladno što se vidi na slici. 

Nakon povratka okrijepili smo se toplim čajem u restoranu planinarskog doma.

Nastavak puta bio je preko Učke do ceste prema Labinu i Puli. Magistralna cesta je dobra za vožnju i upoznavanje  istočnog dijela istarskog poluotoka. U Puli smo potražili Apartman Amfiteatar u kojem smo ranije rezervirali smještaj. Imali smo dosta vremena za razgledavanje Pule uz pomoć Marka koji nam je bio vodič kao stari "puležanin". 
Franjo i Ivica slikali su se pred zgradom Unije talijana. 
Pipin i Marko posjetili su James Joyca

Drugog dana pohoda krenuli smo od Pule preko Vodnjana i Pazina do Huma. 


Hum se često spominje kao najmanji grad na svijetu. Ima 30 stanovnika i očuvane gradske institucije.

Nakon razgledavanje uputili smo se u spomen selo Brgudac, gdje nam je bila polazna točka do bisera Ćićarije - Korita.
Izvorište Korita nalazi se na 45 minuta hoda od sela Brgudac. Do njega se dolazi stazom koja vodi kroz gustu šumu graba i hrasta, s ponekom smrekom te brojnim vrstama zaštićenih biljaka i životinja.
Smješten na livadi pod liticom Brajkove stijene, ovaj izvor pitke vode prelijeva se u deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Ova je konstrukcija imala važnu funkciju u zahvatu vode za ljudsku upotrebu i napajanje blaga, zbog čega je ovo mjesto imalo iznimnu važnost za život lokalnog stanovništva.
Uz izvor je uređeno odmorište s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne table koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog mjesta.
Nedaleko od izvorišta nalazi se planinarski dom “Na Koritima” u kojemu se preko vikenda nudi smještaj i okrepljujući planinarski obrok.






Do Korita od Brgudca vodi planinarska staza koja se sastoji od prirodnih kamenih stepenica. Na početku piše da je staza duga 45 minuta hoda. Zbog napornog hodanja prvog dana do Učke većina grupe se odlučila za laganu šetnju po Brgudca dok su na put krenuli samo oni mlađi i "živahniji".

Zajednička slika pred Planinarskom kućom "Korita" - 1010 metara nad morem.

Nakon povratka i ponovnog okupljanja krenuli smo prema Motovunu, najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. Interesantno da je ime keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori. 

Nakon razgledanja i popijenog pića potražili smo naš Apartman Livio koji se nalazi u mjestu nasuprot Motovuna, u Livadama. Apartman se nalazi na brežuljku i oduševili smo se smještajem u novo uređenim sobama sa zasebnim sanitarnim prostorima i velikim dnevnim boravkom. Franjo se odmah primio pripreme carbonare, večere za koji su se unaprijed odlučili i ponijeli namirnice iz kutinskog KTC-a.
Zajedno ispred apartmana

Trećeg dana bio je u planu najviši vrh Ćićarije Planik. Međutim za našu grupu u kojoj su većina u osmom deceniju života bilo je dosta hodanja i trebala je na kraju jedna relaksacija pa smo se odlučili do podne provesti u bazenu Istarskih Toplica. Uspjeli smo čak se ubaciti pod dječju ulaznicu što nas je naročito obradovalo.

Istarske Toplice su lijepe ali bazen i voda nije za nas umirovljenike jer je hladna, samo 27 ° C. Dobra je za aktivno plivanje pa smo i mi tako plivali i nakon dva sata izašli i krenuli prema Kutini.